Producători

Deserturi home-made, fara zahar, gluten sau lactate

Buletin de știri

Ai nevoie de lapte? Cel mai cunoscut nutritionist din lume spune ca nu.

 

Ani de zile, guvernul si diferite institutii medicale au recomandate consumul zilnic de lapte ca parte a unei diete sanatoase. Conform lui David Ludwig, profesor de pediatrie la Harvard, recomandarea asta e "poate cel mai des intalnit sfat dat privind dieta in ultima jumatate de secol".

Insa, se pare ca acest sfat este inselator. Ludwig, alaturi de Walter Willett, doctor la Harvard School of Public Health au publicat un comentariu comun in AMA Pediatrics, indemnandu-si semenii sa "reconsidere rolul laptelui de vaca in nutritia umana".
Willett, considerat cel mai cunoscut nutritionsit din lume, conform Boston Globe critica dur Departamentul de Agricultura al Statelor Unite (USDA) si Academia Americana de Pediatrie pentru ca recomanda oamenilor consumul a 3 cani de lapte pe zi.

"Oamenii nu au nevoi nutritionale pentru laptele animal", spune el.


Si mai ingrijorator este faptul ca USDA recomanda laptele cu continut scazut de grasime, pentru a preveni obezitatea. "De fapt, dovezile arata contrariul", spune Ludwig.
El continua "Faptul ca o persoana bea lapte ar trebui sa fie o alegere personala, nu o recomandare a guvernului".

Joe Keon, PhD, expert nutritionist si autor al Whitewash: The Disturbing Truth About Cow’s Milk and Your Health e de acord. Am considerat atata timp litera de lege recomandarea de a consuma lapte incat "putini dintre noi am stat sa ne gandim cat de nenatural e obiceiul de a bea lapte", spune el.

Multi dintre noi confundam laptele cu Calciul, lucru usor de facut datorita advertisingului. Insa cele doua sunt foarte diferite. Laptele este o bautura, un produs si e o industrie in spatele ei. Calciul este un nutrient esential intr-o dieta sanatoasa. E adevarat ca laptele are Calciu, insa nu e nici pe departe cea mai importanta sursa.
Legumele, in special frunzele, sunt abundente in acest mineral.

Nu avem nevoie de cantitati mari de Calciu

Willett si Ludwig spun ca recomandarile de Calciu (Doza Zilnica Recomandata) sunt distorsionate. Recomandarile oficiale sunt de 1.300 mg/zi pentru adolescenti, 1.000 mg/zi pentru adultii sub 50 de ani si 1.200 mg/zi pentru adulti peste 50 de ani. Aceste numere, pe care majoritatea nutritionistilor le recomanda cu strictete, sunt bazate pe studii invechite si umflate. "Intr-o lume ideala, recomandarile oficiale sunt bazate pe cele mai recente dovezi stiintifice in ce priveste dieta si sanatatea" spune Willett, "insa azi sunt forte puternice in industria carnii si a laptelui, ce distorsioneaza adevarul".

In plus, in contrast cu ce ne spun reclamele despre lactate, proteina animala scoate de fapt Calciul din oase. Statele Unite, una din tarile cu cel mai mare consum de Calciu pe cap de locuitor, are si printre cele mai mari rate de fracturi de os. Iar tarile cu cel mai mic consum de lactate, au si cea mai mica incidenta de osteoporoza.
Cel mai riguros studiu pe acest subiect, realizat asupra a 78.000 de femei, in decursul a 12 ani, a aratat ca femeile care beau 2 sau mai multe cani de lapte pe zi au avut mai multe fracturi si rupturi de os decat cele care au consumat lapte foarte rar.
"Notiunea ca fiecare trebuie sa consume 3 cani de lapte pe zi pentru a avea oase sanatoase, pur si simplu nu este adevarata", spune Ludwig.

Legatura intre lapte si cancer e clara

"Cei care au o dieta de calitate, a tine cont de recomandarile oficiale privind consumul de lapte le-ar putea creste riscul dezvoltarii de boli, inclusiv a unor tipuri de cancer" mai declara Ludwig.

Laptele de vaca e bogat in hormonul de crestere 1 (IGF-1), un hormon similar insulinei, ce joaca un rol important in declansarea si cresterea tumorilor canceroase. In plus, industria creste vaci cu nivele mari de IGF-1, deoarece ele dau cel mai mult lapte.
Un alt factor ce mareste ricul de cancer e estrogenul. Laptele contine 60 de hormoni, iar estrogenul este predominant. "Avand in vedere ca expunerea indelungata la estrogen este unul din principalii factori declansatori ai cancerului de san, influenta lactatelor nu este un lucru marunt", spune expertul nutritionist Keon.


O parte a problemei sunt practicile moderne din industria laptelui. Vacile de lapte sunt mulse pana la 305 zile pe an, o mare parte din aceste zile fiind insarcinate. Laptele unei vaci aflate in faza avansata de sarcina contine de 33 de ori mai mult estrogen decat al unei vaci ce nu e insarcinata. Iar acest estrogen este de 100.000 de ori mai puternic decat estrogenul produs de factori de mediu.